Consell d'Infants
Òrgan consultiu que canalitza la participació dels infants de les escoles i de les entitats en els assumptes d’interès municipal
El Consell d’Infants canalitza la participació dels infants de les escoles i de les entitats en els assumptes d’interès municipal i com a tal té facultats informatives i deliberatives per millorar els processos de participació dels infants en la vida pública. Així, aquest col·lectiu podrà exercir, com a ciutadans i ciutadanes que són de Torrelles, el seu dret a participar, reflexionar, expressar la seva opinió, debatre i prendre decisions, així com proposar accions concretes, a fi de contribuir a millorar el seu municipi.
L’aprovació de la Convenció sobre els drets dels infants per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989 suposa l’inici d’un nou període per a la infància, que deixa de ser considerada únicament com a subjecte de protecció i beneficència per arribar a ser reconeguts el seu protagonisme social i els seus drets de participació a la societat. L’Estat espanyol va adoptar la convenció l’any següent i Catalunya la va fer seva amb l’aprovació de la Resolució 194/III, de 7 de març de 1991, sobre els drets de la infància, en què es proclama, entre altes qüestions, l’interès superior de l’infant i s’afirma la necessitat de fer conèixer aquests drets a la ciutadania en general.
Aquesta nova percepció del que és la infantesa i de les seves capacitats que s'ha anat obrint pas, lentament però inexorablement, en el si de les nostres normes, polítiques, plans i actuacions vers el col·lectiu de menors d'edat. És el reconeixement de la condició de ciutadans i ciutadanes de ple dret dels infants i adolescents. La seva participació activa en tots els àmbits de la vida és el primer pas necessari perquè aquests assumeixin la seva responsabilitat social i esdevinguin un motor de transformació social.
Els infants són el nostre futur, cal que els escoltem, que expressin les seves idees, reflexions, inquietuds i visió del nostre poble, dins d’un procés participatiu i democràtic: el Consell d’Infants de Torrelles de Llobregat.
Propòsit de l'acció
El Consell d’Infants de Torrelles de Llobregat té els següents objectius generals:
1. Crear una estructura vàlida i estable de participació dels infants, per tal que puguin fer ús del seu dret de llibertat d’expressió, i de comunicació entre aquests i les autoritats municipals.
2. Promoure i dinamitzar la participació dels infants de Torrelles de Llobregat, fent possible la seva intervenció en el debat sobre els assumptes del municipi on viuen.
3. Apropar els infants a la cultura democràtica i de participació.
4. Fomentar el treball col·lectiu en pro d’un bé comú.
5. Desenvolupar en els infants la seva capacitat crítica, comunicativa, deliberativa, creativa, representava i treball en equip.
6. Sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’incorporar la mirada dels infants en la construcció i millora del seu poble.
Composició
El Consell d’Infants s’estructura en els òrgans següents: la Presidència, el Plenari i la Comissió.
a) La Presidència estarà formada per l’alcalde/essa o regidor/a en qui delegui
b) El Plenari estarà format pel President/a i els vocals del Consell d’Infants:
- Representació política: l’alcalde/essa com a president/a, els regidors de Participació ciutadana i d’Educació, i un representant o delegat de cada grup municipal.
- Representació tècnica: Dinamitzador/a del Consell d’Infants i un/a tècnica municipal (amb veu, però sense vot).
- Representació d’infants (conseller/a): un representant de cada classe dels cursos de 5è i de 6è de cada escola municipal, i un representant entre 10 i 12 anys de cada entitat del municipi que compti amb la participació d’infants d’aquesta franja d’edat en les seves activitats.
c) La Comissió estarà formada per tots els consellers i conselleres, pel dinamitzador/a del Consell d’Infants. També es convocarà a les reunions de la Comissió, sempre que es consideri necessari, a personal tècnic o persones especialistes per tractar qüestions puntuals o per efectuar estudis específics, els quals intervindran amb veu però sense vot.
Compartir: